Ce trebuie să ştim când cumpărăm un generator?

Cumpărarea unui generator electric trebuie să fie un demers bine documentat. Aceste aparate presupun, în momentul analizei ofertei, în funcţie de dimensiune, capacitate, costuri sau consumatori, luarea unei decizii de cumpărare.  Dumneavoastră trebuie să fiţi informaţi cu privire la toate aspectele pe care achiziţia le implică, astfel încat aparatul să se adapteze atât nevoilor sale specifice, cât şi bugetului alocat.

La generatoarele electrice nu se aplică principiul comercial universal care spune că un preţ ridicat este o garanţie a calităţii. În acest caz caracterisiticile aparatului adaptate situaţiei în care urmează să fie utilizat sunt elementul de calitate.

Odată ce aţi început să consultaţi oferte de generatoare electrice, înseamnă că aveţi nevoie de un astfel de aparat. Probabil vă gandiţi că preţul ar fi elementul principal care v-ar putea determina alegerea, dar în funcţie de utilitatea pe care doriţi să i-o atribuiţi aparatului, vă recomandăm să mai aveţi în vedere elemente specifice, cum ar fi: eficienţa energetică sau consumul de combustibil proporţional cu perioada de funcţionare, modul de utilizare facil care să nu presupună operaţiuni complicate, costurile de exploatare şi întreţinere. Toate aceste elemente sunt determinate direct şi variază în funcţie de utilitate. Astfel în funcţie de utilitate, casnică sau industrială, particularităţile urmărite la criteriile de selecţie pot varia în funcţie de:

1. Puterea furnizată. În procesul de selecţie a unui generator de curent, puterea furnizată este determinată de consumatorii care urmează să fie alimentaţi. În funcţie de aceşti consumatori se stabileşte dimensionarea aparatului. De asemenea, mai trebuie ţinut cont şi de tipul consumatorilor. Aceştia sunt clasaţi în două categorii: inductivi şi rezistivi. Diferenţa dintre cele două categorii constă in diferenţa de consum inregistrată la pornire faţă de funcţionare. Cei inductivi consumă mai mult la pornire, in timp ce consumatorii rezistivi au un consum constant de la pornire, pe toata durata de funcţionare.

2. Tensiunea furnizată. Pentru a adapta generatorul electric la tensiunea cerută de consumatori trebuie ales fie un generator electric monofazat (230 Volti), fie unul trifazat (400 Volti si 230 Volti). Această diferenţă este esenţială, deoarece nu veţi putea folosi un generator trifazat pentru consumatori trifazaţi deoarece acesta nu va furniza puterea necesară pe un singur circuit, ci o va impărţi pe trei faze.

3. Sistemul de pornire. Sistemul de pornire este un element determinant al preţului. Dacă alegeţi un sistem de pornire pe sfoară, ca la motoarele de barcă sau drujbe, veţi beneficia de un preţ mai mic, iar performanţele generatorului de curent nu vor fi afectate. Există şi varianta pornirii electrice, la cheie ca la masină. Exisă şi varianta pornirii aurosii, varianta recomdandată în general utilizatorilor casnici pentru a le asigura confortul din punctul de vedere al distribuţiei curentului electric.

4. Combustibil. În funcţie de tipul de combustibil utilizat, generatoarele de curent pot avea motoare pe benzină sau pe motorină. Ca şi în cazul masinilor fiecare tip de motor prezintă avantaje şi dezavantaje specifice, iar cel mai bun poate fi determinat doar în funcţie de utilitate.

5. Regimul de lucru. Regimul de lucru este unul dintre factorii determinanţi în optarea pentru un generator de curent cu motor pe benzină sau pe motorină. Astfel, pentru o utilizare de 8-10 ore pe zi se recomandă un generator pe benzină, în timp ce daca regimul de funcţionare trece de 10 ore este recomandat un motor pe motorină. Motorul pe motorină are un consum mai redus, dar presupune şi un cost mai mare, care poate fi amortizat doar printr-un regim intensiv de funcţionare.

6. Carcasa. Acest element este unul determinat de tipul generatorului dar şi de modul de utilizare al acestuia. Daca este destinat unei funcţionări exterioare, carcasa este un element important deoarece asigură protecţia împotriva factorilor de mediu care afectează buna funcţionare a echipamentului.

Pentru achiziţionarea unui genertator de curent standard, premium sau pentru sudură, puteţi lua legatura cu noi. Împreună putem stabili exact toate aspectele legate de utiljul potrivit necesităţilor dumneavoastră.