Cum funcționează lanțul motoferăstrăului STIHL

Stihl chainNumai cei care înțeleg cum funcționează lanțul unui ferăstrău pot avea cele mai bune rezultate la utilizarea acestuia.

În acest articol, veți afla mai multe despre lanțurile fabricate de STIHL și despre modul în care acestea funcționează.

 

 

Lanțurile pentru ferăstraie Stihl sunt așa-numitele lanțuri cu 3 legături și acestea sunt întotdeauna asamblate pe același model de bază. Cele trei elemente care alcătuiesc aceste lanțuri sunt: pintenii de ghidareeclisele și dinții tăietori dreapta/stânga. O particularitate aparte, o prezintă lanțurile cu recul redus. Acestea au pinteni de ghidare alungiți și pot fi identificate dupa numarul 3 din denumirea lor (ex. PMM3 sau RS 3).

Componente lant Stihl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pintenii de ghidare asigură transferul de putere de la pinion către lanț iar eclisele  conectează pintenii de ghidare cu dintele de tăiere.

Dinte Stihl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muchiile tăietoare ale plăcii superioare și laterale se află la un unghi specific, una față de cealaltă, unghi care este esențial pentru o performanță optimă de tăiere. Lanțuri STIHL sunt ascuțite la un unghi standard de 30° – paralel cu semnul de service al unghiului de tăiere.

Unghiul corect de ascutire al lantului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Funcționalitatea lanțului de ferăstrău Stihl

Dinții tăietori ai lanțului de motoferăstrau acționează pe principiul dintelui tocător, astfel ei așchiază bucăți mici din lemn. Prin urmare, muchia tăietoare a plăcii superioare așchiază, în timp ce muchia de tăiere a plăcii laterale desprinde bucățile de exces de pe lateral.

Functionalitatea lantului de ferastrau Stihl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adâncimea la care așchiză dintele tăietor se face prin reglarea corectă a limitatorului de adâncime. Setarea limitatorului de adâncime este diferența dintre partea de sus a limitatorului de adâncime și muchia de ghidare a plăcii superioare.

Setarea limitatorului de adancime Stihl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a vă asigura că lanțul funcționează uniform și lin și în același timp să asigure o performanță optimă de tăiere, toți dinții de tăiere trebuie să fie de aceeași lungime și ascuțiți uniform atât cei de pe partea stângă, cât și cei de pe partea dreaptă.